Kulinarne podróże w czasie z Canal+ Kuchnia!

Jak wyglądały uczty na renesansowym dworze? Czym raczyli się królowie i dworzanie? Co charakteryzowało sztukę kulinarną w czasach wielkich wynalazków i rozkwitu kultury Belle Epoque? Odpowiedzi na te pytania znajdziemy w dwóch odcinkach specjalnych „Francuskich wędrówek Julie”. Julie Andrieu zaprasza widzów CANAL+ online do wspólnego stołu.

 

W pierwszą gastronomiczną podróż w czasie wybierzemy się do największego zamku w dolinie Loary, twierdzy Chambord. Julie Andrieu, pasjonatka i krytyczka kulinarna, zaprosi nas na ucztę, której nie powstydziłby się królewski kucharz.

Gospodyni wraz z szefem kuchni specjalizującym się w gastronomii epoki renesansu, opracują menu bazujące wyłącznie na produktach, które gościły na stołach w XVI-wiecznej Francji. Przywrócić temu miejscu dawny blask i iście królewski blichtr pomoże również wybitny scenograf.

„Francuskie wędrówki Julie. Renesansowa uczta na zamku Chambord” to pozycja obowiązkowa dla wszystkich miłośników kuchni i osób głodnych historycznych ciekawostek.

Premiera 3 lipca o godzinie 16:30 tylko w CANAL+ Kuchnia i w serwisie CANAL+ online

Tydzień później wyruszymy w podróż po bajecznym Lazurowym Wybrzeżu. Tym razem Julie oraz jej goście – nagrodzony dwiema gwiazdkami Michelin szef kuchni Dominique Le Stanc i genialny belgijski scenograf Charles Kaisin – przemierzą Riwierę Francuską.

Spotkają się z kucharzami i rzemieślnikami, którzy pomogą im zorganizować ekstrawaganckie przyjęcie inspirowane jednym z najbarwniejszych okresów w dziejach Francji. Co i jak jadało się wtedy w eleganckim towarzystwie? To będzie prawdziwy Festin de la Belle Epoque!

Premiera dokumentu „Francuskie wędrówki Julie. Uczta w stylu Belle Epoque” w sobotę 10 lipca o godzinie 16:30 tylko w CANAL+ Kuchnia i serwisie CANAL+ online

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *