MediaPlatforma Canal+/ Canal+ PolskaZapowiedzi TV

Nowy program “Jakubiak rozgryza Wietnam!” w Canal+ Kuchnia

Już 12 marca na kanale CANAL+ Kuchnia rusza kolejna odsłona programu Tomka Jakubiaka, w której tym razem odkryjemy smaki kuchni wietnamskiej. Wspólnie odwiedzimy najsłynniejsze na kulinarnej azjatyckiej mapie miejsca: Sajgon, Hanoi, górskie wioski na północy Wietnamu oraz Deltę rzeki Mekong. Spróbujemy dobrze znanych nam dań jak Zupa Pho czy sajgonki, ale nie zabraknie także lokalnych przysmaków.

 

Azjatyckie smaki – jedni kochają, inni nienawidzą. Polakom kojarzą się przede wszystkim z niezbyt urodziwymi budkami, w których znajdziemy wariacje głównie na temat kurczaka. Jednak kuchnia azjatycka to wiele więcej – to wyjątkowe połączenie smaków, barw i struktur. Dlatego tym razem Tomek Jakubiak wyrusza w podróż do Wietnamu i odkryje przed nami sekrety jednej z najzdrowszych kuchni świata. Z należytą porcją humoru spróbujemy nieoczywistych dań i lokalnych specjałów.

Pierwszym przystankiem wietnamskiej podróży będzie miast Ho Chi Minh, znane dawniej jako Sajgon. To właśnie stąd wzięła się nazwa dobrze znanych nam sajgonek. To tu spotkamy się również z Adrianem Hai Phong Zagrodzkim, który od lat mieszka w Wietnamie, a o lokalnej kuchni wie prawie wszystko. Jak smakuje balut, czyli jajko kacze z zarodkiem, czy kurze łapki mogą stać się naszym ulubionym przysmakiem i czy smaki Wietnamu możemy przenieść do naszej kuchni? Tego dowiemy się już 12 marca w CANAL+ Kuchnia i na CANAL+ online.

W kolejnych odcinkach także również nie zabraknie wrażeń i kulinarnych odkryć. Tomek spotka się z lokalnym szefem kuchni, który prowadzi sieć barów serwujących Pho, spróbuje typowej hanojskiej kawy na słodko w połączeniu z dobrze znanym nam koglem- moglem i zabierze nas na północ Wietnamu, gdzie Fam – dziewczyna z plemienia Czerwonych Dao pokaże nam, jak wygląda ich codzienne życie. Na końcu przeniesiemy się w tropikalne zakątki Wietnamu, które są rajem dla wielbicieli owoców morza. Sprawdzimy, jak wygląda tutejszy połów ryb i spróbujemy, jak smakuje niepatroszony sum błotny przyrządzany w palonym sianie.

Premiera programu JAKUBIAK ROZGRYZA WIETNAM już 12 marca, w niedzielę o godzinie 12:00 w CANAL+ KUCHNIA i w serwisie CANAL+ online

foto: © CANAL+ Polska S.A. 2023

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *