MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Chleb orkiszowy, kiszok z Kujaw i deser bez cukru

Ewa Wachowicz pokazuje, w jaki sposób przygotować rozmaite pyszne dania. Na początek domowe pieczywo, które można wykorzystać na grilla. Następnie prezentuje nietypowy sposób na wykorzystanie kaszanki. Oczywiście nie zabraknie przepisów na kiszonki! A na słodki finał pojawia się deser bez cukru i bez laktozy.

 

Początek jesieni to dobry czas, żeby jeszcze coś upiec na ruszcie! Można grillować: warzywa, owoce, mięso, czy kaszankę, na którą Ewa Wachowicz ma jeszcze jeden nieprzeciętny pomysł.

Zanim jednak pokaże, co można zrobić z kaszanki, piecze pyszny chleb orkiszowy i poda do niego konfitowany czosnek. Do przygotowania ulubionego pieczywa gospodyni potrzebne są: ziarna orkiszu, płatki owsiane, drożdże, szczypta cukru trzcinowego, ciepła woda, mąka orkiszowa jasna, sól himalajska, siemię lniane, ziarna słonecznika i czarnuszka do dekoracji. A do znakomitego dodatku do domowego chleba, czyli czosnku konfitowanego należy oprócz głównego składnika przygotować: ziarna pieprzu, gałązkę rozmarynu, kilka gałązek tymianku, oliwę i sól kamienną.

Chleb upieczony, pora na obiecaną potrawę z kaszanki! Będzie to kiszok, czyli zaskakujący żur z Kujaw. Do przyrządzenia tej zupy należy przyszykować: kaszankę, cebulę, masło klarowane, jabłko, wywar drobiowy lub wołowy, kapelusze grzybów suszonych, majeranek, zakwas na żur, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Natomiast do podania: ziemniaki, gęstą śmietanę oraz koperek.

Ponadto Ewa Wachowicz pokazuje, jak zrobić pikle z rzodkiewek. Składniki marynaty to: biały ocet winny, woda, cukier, sól, ziarna kolendry, strączki kardamonu i ziarna anyżu.

Po wytrawnych rzodkiewkach pora na coś słodkiego. Tym razem jest dietetycznie – bez cukru i laktozy! Do bardzo lekkiego i błyskawicznego deseru trafią: mielone orzechy laskowe, mleko sojowe, laska wanilii, erytrol, sok z cytryny, żelatyna, pulpa z mango, owoce sezonowe i ciasteczka czekoladowe.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 428. odcinku programu „Ewa gotuje”.

„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *