„Ewa gotuje”: Dania na start jesiennego sezonu programu
Co przygotowała Ewa Wachowicz? Czas na nowe smaki w kuchni w Zawoi! W pierwszym po wakacyjnej przerwie odcinku gospodyni programu u stóp Babiej Góry sięga po znakomite dania. Na początek inspirowany gazpacho chłodnik, jako danie główne luzowane udka kurczaka, a na deser bardzo proste ciasto jabłkowe. Co jeszcze czeka widzów?
Chłodnik inspirowany gazpacho
Jest jeszcze ciepło i oby takich dni było jeszcze wiele do końca lata! Dlatego Ewa Wachowicz na początek zaprasza na chłodnik inspirowany andaluzyjskim gazpacho. Tej jesieni gospodyni zaserwuje dużo potraw regionalnej kuchni polskiej i światowej. Do przygotowania zupy na zimno będą potrzebne: żółte pomidory, papryka żółta, melon, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa, sól i pieprz. Zmielone składnik potrawy trzeba schłodzić albo zalać nią kostki lodu i powstanie chłodnik. Smak przed podaniem dopełnią: grzanki na maśle, kilka truskawek, bazylia i oliwa. Z tym pysznym chłodnikiem można biesiadować pod chmurką korzystając jeszcze z letniej pogody!
Luzowane udka kurczaka z rusztu
Po zupie na zimno pora na danie główne na gorąco. Luzowane – czyli bez kości – udka kurczaka z rusztu, a do tego surówka z kapusty pekińskiej. Do tej potrawy należy przyszykować: udka kurczaka, solankę z soli i wody, marynatę ze składników: olej ryżowy, ostra musztarda, słodka papryka wędzona, papryka ostra, pieprz ziołowy, curry i kmin rzymski oraz glazurę z sosu sojowego, soku z cytryny, miodu i czosnku. Danie dopełnia surówka, w skład której wejdą: kapusta pekińska, marchewka, jogurt, majonez, czosnek, listki mięty oraz sól i pieprz do smaku.
Domowy ajvar
Paprykę można kupić przez cały rok, ale teraz jest najsmaczniejsza, najzdrowsza i najtańsza. Dlatego warto ją właśnie w tym okresie zamknąć w słoiku, np. w takiej potrawie jak ajvar. Do tego bałkańskiego przepisu, który Ewa przywiozła z podróży trzeba mieć: paprykę czerwoną, bakłażana, czosnek, sok z cytryny, miód, oliwę, sól i pieprz. Ajvar to sos wielu zastosowań: można nim smarować chleb, może być dodatkiem do makaronu czy też dipem do pieczonych mięs.
Próżniak na deser
Po obiedzie i przetworach z papryki czas na coś słodkiego, o bardzo intrygującej nazwie – próżniak. To najprostsze ciasto na świecie, do którego trafiają: jabłka, jajka, cukier, cynamon, mąka, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, olej z pestek winogron, żurawina i cukier puder do dekoracji.
Ewa gotuje” w sobotę 4 września o godz. 10:10 w Polsacie