MediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Hinduski detoks, pieczone pierogi drożdżowe i…

Ewa Wachowicz zabiera widzów w podróż po smakach Azji oraz polskich klasykach. Gospodyni zacznie gotowanie od oczyszczającej hinduskiej potrawy, czyli kiczeri. Potem wróci jednak do korzeni, żeby pokazać tradycyjne dania i deser w nieco odmienionych wersjach.

 

Na początek Ewa Wachowicz przyrządzi hinduską potrawę o nazwie kiczeri, która wedle znawców Ajurwedy zapewnia oczyszczenie organizmu. Dwie godziny przed rozpoczęciem gotowania ryż i fasolę mung trzeba namoczyć w wodzie. Potem do garnka trafiają: odcedzony ryż i fasola, woda i sól do smaku. Na patelni podsmażamy przyprawy na klarowanym maśle: kumin, kurkumę, świeżo starty imbir, utłuczony w moździerzu goździk, ziarenka kardamonu i dodajemy do ryżu z fasolą mung. Na gotowe danie kładziemy świeżą kolendrę. Kiczeri jest niesamowicie zdrowe, odżywcze i lekkostrawne.

Po kulinarnym detoksie Ewa Wachowicz sięgnie po sprawdzoną recepturę na pieczone pierogi drożdżowe faszerowane pikantnymi kawałkami kurczaka z warzywami. Gospodyni dostała ten przepis od znajomej z Zagórza. Do przygotowania ciasta będą potrzebne: mąka orkiszowa, świeże drożdże, cukier trzcinowy i ciepłe mleko, żółtka jajek, oregano i sól.

Farsz to: pokrojona w kostkę pierś z kurczaka, klarowane masło, na którym karmelizujemy przyprawy do mięsa: słodką wędzoną paprykę w proszku i ostrą paprykę chili (też w proszku) oraz kurkumę. Potem w aromatycznych przyprawach obsmażamy mięso, dorzucamy posiekane pieczarki, pokrojoną paprykę i pora. Farsz przyprawiamy solą, tymiankiem, rozmarynem i majerankiem. Kiedy całkowicie przestygnie, dodajemy do niego garść startego twardego dojrzewającego sera.

Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, kładziemy na nie farsz i lepimy pierogi, które przed włożeniem do piekarnika smarujemy roztrzepanym białkiem. Do pieczonych pierogów idealnie pasuje sos z jogurtu z miętą i czosnkiem, doprawiony do smaku solą i pieprzem.

Ewa Wachowicz pokaże, jak zrobić nietypową kiszonkę, bo z kaszy gryczanej i czosnku. Z takiej ukiszonej kaszy można zrobić bardzo smaczne kotlety. Do słoika wsypujemy na przemian niepaloną kaszę gryczaną oraz czosnek pokrojony w plasterki i zalewamy przegotowaną letnią wodą.

W programie „Ewa gotuje” nie może zabraknąć słodkości! Na deser będzie bardzo ciekawy bezglutenowy sernik jaglany z wiśniami, na orzechowym spodzie. Do przyrządzenia spodu będą potrzebne: roztopione masło, garść drobno pokrojonych włoskich orzechów i zmiksowane herbatniki bezglutenowe. Wymieszane składniki przekładamy do okrągłej formy, ubijamy i wstawiamy do lodówki, aby spód się związał.

Kaszę jaglaną należy dobrze wypłukać pod bieżącą zimną wodą. Potem w garnku zalewamy ją mlekiem, słodzimy ksylitolem, dodajemy miąższ z laski wanilii i gotujemy do miękkości. W gorącej wodzie rozpuszczamy wiśniowe galaretki. Do ugotowanej gęstej kaszy dodajemy mleko, rozpuszczoną we wrzątku żelatynę i wszystko razem miksujemy. Dodajemy dwukrotnie zmielony biały ser i również chwilę miksujemy.

Masę jaglano-serową przekładamy do formy na stężały orzechowy spód. Kiedy przestygnie, układamy na niej rozmrożone, odsączone wiśnie i zalewamy przestudzoną galaretką wiśniową. Wkładamy sernik do lodówki, aby dobrze stężał. Ciasto nie tylko pięknie wygląda, ale cudownie smakuje!

„Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Telewizji Polsat

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *