MediaNC+Zapowiedzi TV

Historia, kultura i kolory orientu w Planete+, Azja na talerzu na kanale Kuchnia+

Styczeń to idealny moment na orientalną wyprawę – kiedy w Polsce słota, chętnie uciekamy do krajów pełnych kolorów i aromatów.

W taką podróż swoich widzów zabiorą stacje Planete+ i Kuchnia+. W styczniowe poniedziałki Planete+ przedstawi fascynującą historię cywilizacji Chin, zdradzi tajemnice Muru Chińskiego i zapierającego dech w piersiach Parku Narodowego Zhangjiajie. Z kolei w weekendowe popołudnia stacja pokaże bogactwo i różnorodność azjatyckich krajów za sprawą podniebnych wypraw nad Laosem, Wietnamem, Tajlandią, Chinami, Koreą i Japonią. Azja to nie tylko nowoczesne i tętniące życiem miasta, piękne świątynie oraz nieziemskie krajobrazy, ale także prawdziwy tygiel kulinarny. Kuchnia+ zaprasza w podróż śladem azjatyckich smaków prosto z Malezji, Hongkongu czy Tokio.

Filmy w Planete+ zostaną zaprezentowane w dwóch blokach tematycznych: Azja z góry: sobota-niedziela o godz. 17:00 oraz Historia Chin: w poniedziałki o godz. 22:00.

„Laos z góry” prezentuje panoramę kraju, który w XX wieku był najbardziej bombardowanym rejonem świata i do dziś odbudowuje się z wojennych ran. Premiera 5 stycznia o godz. 17.00. Dzięki produkcji „Wietnam z góry” widzowie przeniosą się w świat tętniących życiem miast, odwiecznych buddyjskich świątyń, targów na wodzie, fenomenalnych krajobrazów wybrzeża oraz gęstej i wiecznie zielonej dżungli. Premiera 6 stycznia o godz. 17.00. High-tech i pierwotne piękno Korei Południowej, jednego z najbardziej rozwiniętych krajów świata, zobaczymy w obiektywie brytyjskich dokumentalistów w „Korei z góry”Premiera: 12 stycznia o godz. 17:00. Dwuodcinkowa seria „Japonia z góry” przeniesie widzów z kolei nad cztery główne wyspy Japonii, odkrywając zarówno starożytną, jak i nowoczesną historię oraz wyjątkową kulturę tego kraju. Premiera 19 stycznia o godz. 17:00.Produkcja „Tajlandia z góry” ukazuje natomiast popularną turystyczną destynację z innej perspektywy: to propozycja dla wszystkich, którzy chcą się przekonać, jak wygląda „raj na Ziemi” z lotu ptaka. Premiera 26 stycznia o godz. 17.00.

W poniedziałkowe wieczory wraz z Planete+ widzowie wybiorą się także w podróż do przeszłości chińskiego imperium. Dokument „Wielki Mur z góry” to uchwycenie z lotu ptaka jednej z największych budowli wzniesionych przez człowieka, budowli, która jest namacalnym dowodem triumfu dynastii Ming od Morza Żółtego aż po zachodnie krańce pustyni Gobi. Premiera 7 stycznia o godz. 22.00.„Lot nad chińskim Avatarem” zabiera widza w zapierającą dech w piersiach podróż do Parku Narodowego Zhangjiajie, który zainspirował twórców kinowego hitu „Avatar”. Ta niezapomniana przygoda przybliży historię powstania 200-metrowych skalnych słupów i odkryje magię tego odosobnionego zakątka, znajdującego się na liście światowego dziedzictwa UNESCO. Premiera 14 stycznia o godz. 22.00. Z kolei dzięki trzyczęściowej serii „Chiny – początek potęgi” poznamy historię powstania i trwania jedynej cywilizacji, która nieprzerwanie od 2000 lat rozwija się na niemal tym samym, niepodzielnym terytorium.

W styczniu Kuchnia+ zaproponuje fanom kulinariów podróż do pełnej wyrazistych smaków i aromatów Azji. W nowej serii „Azjatyckie wypieki z Donalem” irlandzki szef kuchni, autor książek kulinarnych i prezenter telewizyjny odwiedzi nie tylko najmodniejsze, pełne blichtru dzielnice Hongkongu, Singapuru czy Tokio, ale także uliczne targowiska oraz hipsterskie kawiarnie w Malezji. Spotka się z szefami kuchni, tradycyjnymi piekarzami i przedsiębiorcami z branży spożywczej, którzy są zainspirowani rosnącą w tych regionach modą na… wypieki. Premiery kolejnych odcinków w styczniowe wtorki o godz. 22.00. Bogactwo malezyjskich smaków zaprezentuje widzom Kuchnia+ John Torode, popularny australijski szef kuchni w nowej dziesięcioczęściowej serii „Kulinarne odkrycia Johna Torode – Malezja”. Torode dotrze w najodleglejsze zakątki, aby poznać tajniki autentycznej kuchni tego barwnego wyspiarskiego kraju. Premiera na antenie Kuchni+ już 5 stycznia o godz. 15.05.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *