DVB-TMediaTVN Discovery Polska

“Kuchenne rewolucje” w Krakowie!

Lokali gastronomicznych działają w Krakowie setki, toteż mieszkańcy i turyści apetyt tu mają jak smok. Restaurację „Gorąca Patelnia” od Sukiennic i Rynku Głównego dzielą trzy minuty marszu. Lokal w tak dobrym punkcie prowadzą Max i Kristina, młodzi ludzie pochodzący z Ukrainy. Zakochani do Polski przyjechali cztery lata temu, uciekając spod ogarniętego wojną Doniecka. Od tego czasu pilnie uczyli się naszego języka i ciężko pracowali siedem dni w tygodniu po kilkanaście godzin, każdy grosz odkładając na swój wymarzony gastronomiczny biznes.

 

W „Gorącą Patelnie” włożyli na start 130 tysięcy złotych. Każdego miesiąca muszą też płacić 10 tysięcy czynszu. Niestety klientów nie widać, czasem przez cały dzień nie zajrzy tam pies z kulawą nogą. Proponowana przez właścicieli kuchnia polska nie trafiła do podniebień gości. Może para z Ukrainy nie czuje jeszcze polskich smaków? Młodzi ludzie są załamani, ale nie zamierzają się poddawać. O pomoc poprosili Magdę Gessler, która jak wiadomo potrafi czynić cuda z upadającymi restauracjami. Czy i tym razem da radę?

W Krakowie nie jest łatwo prowadzić biznes gastronomiczny, tym bardziej teraz, w dobie pandemii, kolejnych lockdownów. Ten odcinek pokazuje już skutki tego, co działo się przez ostatni rok. W przypadku tej restauracji zrobiłam, co w mojej mocy, aby właściciele poczuli siłę i własny potencjał. Zachęcam do wspierania lokalnej gastronomii, aby takie miejsca, jak te przetrwały i mogły dalej się rozwijać. Magda Gessler

Emisja odcinka już w czwartek o godz. 21:30 w TVN!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *