Media i technologie od stycznia pod jednym dachem – Ringier Axel Springer Polska w nowej siedzibie

Ponad tysiąc pracowników Ringier Axel Springer Polska od stycznia pracuje w nowej siedzibie. Wydawnictwo zakończyło proces przeprowadzki do biura przy ul. Domaniewskiej 49 – Zarząd Spółki oraz wszystkie działy, w tym redakcje, biuro reklamy oraz hub technologiczny, znalazły się w jednej lokalizacji. W nowym miejscu zbudowano także supernowoczesne studio, w którym od stycznia realizowane są programy Onetu.

 

 

 

 

Proces samej przeprowadzki zajął końcówkę minionego roku, jednak przygotowania do zmiany siedziby trwały ponad rok. Nowa siedziba w Trinity Park III jest większa od poprzedniej – zlokalizowano w nim wszystkie redakcje Wydawnictwa, w tym zespół Onetu, pracujący do tej pory w biurze przy ul.  Marszałkowskiej.

Biuro, jego projekt i wystrój to dzisiaj wizytówka pracodawcy. Nasze nowe biuro jest nowoczesną przestrzenią, sprzyjającą kreatywności i współpracy. Projektowaliśmy je m.in. z myślą o realizacji naszych programów well-beingowych oraz edukacyjnych. Nie bez znaczenia jest również fakt, że nareszcie wszystkie nasze warszawskie redakcje i działy mają wspólną lokalizację. W nowym biurze stawiamy na ekologię i komfort pracy, a przy tym na rozwiązania, które pozwolą pracownikom łatwiej się komunikować oraz obserwować to, jakie firma podejmuje działania w różnych obszarach – od produkcji wideo po zewnętrzne wydarzenia dla klientówmówi Monika Remiszewska, dyrektor personalna Ringier Axel Springer Polska.

W nowym biurze znalazł się także szereg rozwiązań zwiększających komfort pracy.

Na 12 tysiącach metrów kwadratowych zaprojektowaliśmy wiele różnorodnych stref pracy i wypoczynku dla pracownikówmówi Edyta Serafin, dyrektor ds. administracji Ringier Axel Springer Polska W nowym biurze to pracownik może wybrać, w jakim otoczeniu chce wykonywać swoją pracę – od tradycyjnego miejsca pracy, po strefy pracy wspólnej, w których znajdziemy wygodne sofy i fotele oraz duże stoły, przy których można usiąść z całym zespołem. Przygotowaliśmy dla naszych pracowników także obszerne jadalnie oraz strefę fitnessdodaje Edyta Serafin.

Obok newsroomów wszystkich redakcji i nowoczesnego studia, w nowym biurze Ringier Axel Springer Polska znalazło się blisko 50 interaktywnych sal konferencyjnych, showroom, sala fitness, 7 jadalni, kilkanaście stref wypoczynku i cichej pracy, ponad tysiąc stanowisk pracy, a także udogodnienia dla pracowników przyjeżdżających do pracy na rowerze – parkingi oraz w pełni wyposażone szatnie oraz prysznice.

Koncepcja autorstwa studia architektonicznego Workplace to rozwinięcie designu z Neon Innovation Hub – projektu jednego z pięter poprzedniego biura, które dla obecnego biura było prototypem zarówno wystroju, jak i funkcjonalności.

Loftowy styl, kojarzący się z brooklyńską kawiarnią, został przełamany neonowymi, cyfrowymi motywami. Przeszklenia, ceglane wykończenia, odkryty sufit, szczotkowana stal na ścianach, czarne metalowe elementy i wyselekcjonowana roślinność nawiązują do industrialnego klimatu, a reflektujące w szkle i lustrach oświetlenie w kolorach RGB podkreśla digitalowy charakter miejsca – mówi Paweł Kołodziej – starszy architekt ze studia Workplace, prowadzący projekt nowego biura Ringier Axel Springer.

W celu zminimalizowania negatywnego wpływu na środowisko, w nowej siedzibie Ringier Axel Springer Polska ponownie wykorzystano i zaadaptowano do nowej przestrzeni wiele elementów wykończeniowych oraz mebli. W nowym biurze szczególny nacisk położono na niekorzystanie z plastikowych butelek, energooszczędne oświetlenie, oszczędność wody i odpowiedzialną segregację śmieci.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *