MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

Nowy sezon „Ewa gotuje” w Polsacie

Ewa gotuje: 15 lat, blisko 500 odcinków i prawie 1500 przepisów! Zaczynamy jubileuszowy sezon programu Ewy Wachowicz!

 

W sobotę 3 września o godzinie 10:10 w Polsacie rozpoczynamy emisję najnowszych odcinków magazynu kulinarnego „Ewa gotuje”. Co ciekawego przygotuje dla nas Ewa Wachowicz a tym samym, co zobaczymy w programie? Na pewno będzie zdrowo, domowo, pysznie i praktycznie. Zgodnie z najnowszymi trendami kulinarnymi, z wykorzystaniem produktów lokalnych, w oparciu o rodzime receptury, jak i najlepsze przepisy zagraniczne. Wszystko z uwzględnieniem rytmów przyrody, w duchu ekologii i zero waste! W swoim autorskim programie gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Ewa Wachowicz gotuje dla widzów Polsatu już 15 rok z rzędu! Emisja pierwszego odcinka jej autorskiego programu „Ewa gotuje” miała miejsce pod koniec grudnia 2007 roku, a w programie mogliśmy zobaczyć, co nasza Miss szykuje na Wigilię. Warto dodać, że też w tym roku najpiękniejsza kobieta polskiej kuchni obchodzi również 30-lecie zwycięstwa w konkursie Miss Polonia.

Jednak mało kto wie o tym, że tak naprawdę pierwszy, pilotowy odcinek programu „Ewa gotuje” nakręcono kilka miesięcy wcześniej, bowiem kręcony był… latem! W prywatnym mieszkaniu Ewy Wachowicz w Krakowie powstało wówczas jedno danie obiadowe oraz deser. Co to było? Kura na patyku podana z ryżem oraz ciasto pełne śliwek. Brzmi nieco tajemniczo, ale twórcy całego cyklu już od samego początku szukali niecodziennych nazw dla prezentowanych receptur. Poczciwe kurze piersi z rusztu podane z ryżem i sałatką oraz ciasto drożdżowe z węgierkami widzowie Polsatu mogli zobaczyć pół roku później – jako odcinek oznaczony numerem 3.

W ciągu tych 15 lat zrealizowano dokładnie 454 odcinki, w których gospodyni zaprezentowała 1480 przepisów na potrawy z różnych stron świata. Dominowała jednak kuchnia polska, bowiem autorka programu od lat niezmiennie uważa, że nasze receptury, czy to na dania obiadowe czy desery, są najlepsze na świecie! Zdania nie zmieniła nawet po odwiedzeniu z kamerą egzotycznej Sri Lanki – filmowano rosnące tam przyprawy.

W czerwcu rozpoczęły się zdjęcia do kolejnych odcinków „Ewa gotuje”. Materiał kręcono w Zawoi oraz Ustroniu, gdzie ekipa wybrała się, by zaprezentować specjały kuchni Beskidu Śląskiego i Górnego Śląska. W nagraniach gościnnie wziął udział Adam Borowicz – rodowity Ślązak, znakomity kucharz, który wcześniej – wraz z Ewą – był jurorem w kulinarnym show Family Food Fight. Nowe odcinki (od 455) „Ewa gotuje” będą emitowane na antenie Polsatu od 3 września o godzinie 10:10. Odcinek, który zamknie ramówkę jesienną będzie już 471 z kolei. Jeśli nic się nie zmieni, to na telewizyjne ekrany trafi w Wigilię Bożego Narodzenia. Wszystko więc wskazuje na to, że Ewa Wachowicz ponownie zdradzi, co też zagości na jej świątecznym stole!

A co Ewa ugotuje w pierwszym odcinku swojego autorskiego programu po wakacyjnej przerwie? Wrzesień jest znakomitą porą na kucharzenie pod chmurką, dlatego obiad powstanie w jej ogrodzie! Na początek zobaczymy, jak przyrządzić znakomitą zupę ogórkową. Co ciekawe – nie na kiszonkach, lecz na ogórkach gruntowych! Innymi słowy – zamiast klasycznej i znanej na całym świecie polish pickle soup, Ewa ugotuje jej lżejszą wersję idealną na ostatnie tygodnie upalnego lata.

Daniem głównym będzie hiszpańska paella, czyli bardzo prosta, rolnicza potrawa, składająca się głównie z ryżu. – Osobiście uważam, że nasza kuchnia jest najlepsza na świecie, ale od czasu do czasu sięgam też po receptury z różnych stron świata, starając się jednak przerobić je w ten sposób, żeby bez problemu można było używać takich składników, które mamy pod ręką. I tak właśnie będzie tym razem, bowiem zamiast owoców morza w potrawie znajdzie się mięso z królika i kurczaka – mówi autorka programu.

Na deser Ewa zaproponuje wyjątkowo orzeźwiającą tartę z rabarbarem i bezą.

Ale to nie wszystko! Zobaczymy też jak przygotować arbuzoladę, czyli lemoniadę z arbuza. Zarówno paella, jak i arbuzolada trafią na stół, przy którym zasiądzie ekipa realizująca program, więc widzowie będą mogli zobaczyć też jak wygląda telewizja „od kuchni”.

Smacznej jesieni i wielu kulinarnych sukcesów z nowym sezonem programu „Ewa gotuje”!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania, które Ewa Wachowicz będzie prezentowała wiosną w Polsacie? Proporcje składników i szczegóły przepisów już od 3 września w nowym sezonie programu „Ewa gotuje”!

Nowy sezon „Ewa gotuje” od odcinka 455 – emisja 5 września o godzinie 10.10 w Polsacie oraz Polsat Go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *