W maju Kuchnia+ pokazuje jak grilować

 Grillowanie to polska rozrywka narodowa i nieodzowna część letniego, wakacyjnego krajobrazu. Wydaje się, że każdy potrafi przygotować klasyczne potrawy na ruszt. Czy grill potrafi czymś zaskoczyć?

 

GRILLOWA POLANA

Teoretycznie grill, niezależnie od typu, ma nieograniczone możliwości. Kucharz z wyobraźnią przygotuje na nim każdą, nawet najbardziej wymyślną potrawę. W praktyce polskie grille okupywane są przez mało wyrafinowane kiełbasy, karkówki i szaszłyki. I nie ma w tym nic złego, jednak czasem warto trochę poeksperymentować, żeby odkryć nowe połączenia smakowe. W programie znanego szefa kuchni, Andrzeja Polana, zaprezentowane zostaną fantazyjne wariacje na temat ulubionych dań Polaków. Prowadzący za pomocą kilku sztuczek i szczypty wyobraźni potrafi sprawić, że zwykły posiłek staje się wykwintną ucztą. W każdym odcinku udaje się w inny region Polski, gdzie odnajduje kolejne inspiracje, płynące z otoczenia, lokalnych tradycji, a przede wszystkim ludzi, których spotyka na swej drodze.

Premiera: 19 maja 2019 r., godz. 12:30  

THE WINE SHOW 2

Powraca „The Wine Show” – seria w całości poświęcona sekretom branży winiarskiej. Tym razem brytyjski aktor Matthew Goode przybywa do wspaniałej prowansalskiej willi, gdzie dołącza do niego kolega z branży, James Purefoy. Sommelierzy-pasjonaci podzielą się z widzami wiedzą zdobytą w najbardziej ekskluzywnych winnicach na świecie.

Oprócz degustacji win sprowadzonych z każdego zakątka ziemi, na aktorów czeka dodatkowe zadanie – misja powierzona im przez Joe Fattoriniego. Panowie będą musieli dobrać doskonałe trunki do składającego się z sześciu potraw lunchu zaproponowanego przez słynnego szefa kuchni i właściciela restauracji wyróżnionej gwiazdkami Michelin – Stephane’a Reynaud. Tym razem to nie Joe oceni wybory Matthew i Jamesa. Jego jurorskie kompetencje przejmie Jancis Robinson, najbardziej wpływowy krytyk win na świecie – to on zdecyduje o tym, które butelki trafią do wielkiego finału. Robinson należy do osób bezkompromisowych, dlatego sommelierskie zadanie nie będzie łatwe…

Premiera: 7 maja 2019 r., godz. 22:05 

MEKSYKAŃSKI STÓŁ PATI 3 I 4

Misją Pati Jinich jest przeniesienie autentycznych meksykańskich smaków, kolorów i ciepła do naszych domowych kuchni. W każdym odcinku przemierza swój ojczysty kraj w poszukiwaniu inspiracji i przygotowuje potrawy odzwierciedlające bogatą historię Meksyku.

W trzecim sezonie Pati powróci wspomnieniami do smaków dzieciństwa i przygotuje swoje ulubione meksykańskie potrawy według przepisów rodziców. Cofnie się także do lat, kiedy mieszkała w Teksasie i poznawała jego wyjątkowy folklor. Efektem tej nostalgicznej podróży będzie dzień spędzony w kuchni z synem, rodowitym Teksańczykiem.

W czwartym sezonie Pati wraz z rodziną odwiedza meksykańskie miasteczko San Miguel de Allende, znane na całym świecie za sprawą Sanktuarium Jesús Nazareno de Atotonilco oraz wybornych miejscowych potraw. Prowadząca przemierza ulice urokliwej miejscowości i odkrywa lokalne specjały. Ponadto w nowych odcinkach Pati wraz z synami spróbuje unowocześnić tradycyjne tacosy oraz tamales. Tym razem prowadząca podzieli się także ulubionymi potrawami tex-mex i podpowie, jak kulinarnie zaskoczyć znajomych na imprezach i piknikach. To wszystko i wiele więcej w najnowszej odsłonie programu.

MEKSYKAŃSKI STÓŁ PATI 3 Premiera: 9 maja 2019 r., godz. 14:30  
MEKSYKAŃSKI STÓŁ PATI 4  Premiera: 17 maja 2019 r., godz. 14:30  

PETER KURUVITA NA AUSTRALIJSKIM WYBRZEŻU 2

Po udanej przeprowadzce na Sunshine Coast, szef kuchni i restaurator Peter Kuruvita jest gotowy na zupełnie nowe nadmorskie przygody! W drugim sezonie serii udaje się na zachodnie wybrzeże Australii, aby zwiedzić niezwykłe okolice rzeki Margaret oraz rozsmakować się w lokalnych specjałach.

Po drodze prowadzący spotyka się z producentami tradycyjnych wyrobów spożywczych, aby usłyszeć ich fascynujące historie oraz nauczyć się od nich rzemiosła. Poznaje rolników-pasjonatów, którzy każdego dnia zmieniają oblicze rolnictwa i tworzą jego przyszłość. Odwiedza nagradzanych producentów wina, dzięki którym region stał się rozpoznawalny w branży winiarskiej.

W kolejnych odcinkach szef kuchni zakasa rękawy i nauczy się wytwarzać camembert, pobierze lekcje nurkowania oraz dowie się więcej na temat toksycznych odpadów, które za sprawą rozwiniętego przemysłu z każdym rokiem coraz bardziej zanieczyszczają środowisko.

Prowadzący, zainspirowany pięknem przyrody oraz nieziemskimi smakami i zapachami regionu, odtworzy poznane przepisy oraz postara się przemycić do swoich ulubionych potraw nowe rozwiązania.

Premiera: 11 maja 2019 r., godz. 15:00  

Świetnie dopasowane pozycje programowe sprawiają, że Kuchnia+ cały czas odnotowuje wysokie wskaźniki dopasowania wśród atrakcyjnych grup kobiet z miast: AFF 329 (W 30-59 c50k+), z wyższym wyksztalceniem: AFF 234 (W 20-54 Edu High), oraz tych które zajmują wysokie stanowiska: AFF 301 (W 20-59 TOP MANAGMENT)Ponadto Kuchnia+ w pierwszym kwartale 2019 roku zgromadziła przed telewizorami prawie 3 miliony widzów!

Dane: NAM, Q1 2019, COV A4+, AFF vs A16-49, 06:00-25:59


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *