Z okazji Dnia Kota ujawniamy tajemnice wielkich kotów

W niedzielę 17 lutego obchodzimy Światowy Dzień Kota. Z tej okazji kanał National Geographic Wild zaprasza widzów do świata pięknych, drapieżnych i… zagrożonych wielkich kotów. Poznajcie garść ciekawostek na ich temat, a po więcej informacji zapraszamy przez cały luty na kanał National Geographic Wild.W ramach „Miesiąca z Wielkimi Kotami” codziennie o 22:00 prezentuje on wciągające dokumenty o życiu lwów, tygrysów, lampartów i innych drapieżnych kotów, ukazując, jakie zagrożenia czyhają na nie także ze strony człowieka.

 

  • Lwy to potężne drapieżniki, ale oprócz sztuki polowania do perfekcji opanowały także sztukę… spania. Drzemki zajmują im nawet 20 godzin w ciągu doby
  • Większość drapieżników poluje w nocy, dlatego żeby uniknąć tłumu, gepard wybiera dzień. Jego umaszczenie ma pomóc mu zakradać się do zdobyczy w pełnym świetle – cętki czynią geparda mniej widocznym w trawach sawanny
  • Często powtarzanym mitem jest to, że koty nie lubią wody. Przeczy temu tygrys, który nie tylko bardzo lubi chłodzić się w wodzie, ale też chętnie w niej poluje np. na bawoły wodne
  • Lwice nie lubią… blondynów. Ciemna grzywa samca świadczy o jego najlepszej kondycji i zdolności do walki
  • Podobnie jak nie ma dwóch identycznych płatków śniegu, nie ma też dwóch tygrysów o takim samym umaszczeniu. Co ciekawe, tygrysie pasy znajdują się nie tylko na futrze, ale też na skórze tego wielkiego kota
  • Lew z otwartą paszczą to widok mrożący krew w żyłach. Jest tak m.in. ze względu na jego ogromne kły, które mogą dorastać nawet do ponad 10 cm. Umożliwiają one rozłupanie każdej kości i błyskawiczne rozszarpywanie mięsa
  • Dla samochodu rozpędzenie się w 3 sekundy do 100 km/h to osiągnięcie godne podziwu. Dla geparda to żaden wyczyn. To najszybsze na świecie zwierzę jest w stanie jednym susem pokonać odcinek o długości całego słonia, a jego muskularny ogon zapewnia mu znakomitą zwrotność nawet przy najszybszym biegu. Gepardy potrafią osiągać prędkość nawet 120 km/h!
  • Lamparty bardzo dbają o to, by nikt nie ukradł im upolowanej zwierzyny. Dlatego często wciągają ją na drzewa. Są w stanie unieść ofiarę nawet trzykrotnie cięższą niż one same
  • Największym żyjącym w naturze kotem jest tygrys. Nic więc dziwnego, że pochłania on także najwięcej jedzenia – nawet do 30 kg w jedną noc. Potrafi przemierzyć wiele kilometrów, by upolować swoje największe przysmaki – antylopę, bawoła wodnego czy jelenia. Na szczęście dla nas, ludzie nie znajdują się w tym menu – tygrysy starają się nie wchodzić w drogę człowiekowi
  • Wielkie koty, takie jak jaguary, lamparty i lwy żyły kiedyś na terenach Polski. Ich szczątki znaleziono na terenie Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej. Pochodziły sprzed 600 tys. – 2 mln lat

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *