MediaPolsat BOXZapowiedzi TV

„Ewa gotuje”: Idealne na jesień dania syte i rozgrzewające

Kiszenie kapusty to umiejętność przydatna, aby zimą cieszyć się dobroczynnymi właściwościami tego produktu. Ewa Wachowicz uczy widzów, jak zrobić to poprawnie. A oprócz tego w programie dwudaniowy obiad z deserem, który przynosi ciepło i ukojenie, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Gospodyni dzieli się sprawdzonymi przepisami i ciekawostkami dotyczącymi składników potraw.

 

Video Player is loading.
Current Time 0:00
Duration 0:00
Loaded: 0%
Stream Type LIVE
Remaining Time 0:00
 
1x
    • Chapters
    • descriptions off, selected
    • subtitles off, selected

      Kiszona kapusta

      Ewa Wachowicz często zachęca do jedzenia kiszonek. Widzom pokazywała już, że tak konserwować można różne warzywa i owoce, jak chociażby kalafior, rzodkiewki czy cytryny. Dotychczas w programie „Ewa gotuje” nie było jednak klasyki kiszenia! – Trochę to dziwne, bo wychowałam się w domu, w którym kapustę kisiło się co roku i ja brałam w tym czynny udział. To właśnie do mnie należało ugniatanie w beczce. Dlatego kolejny odcinek zaczynam właśnie od przygotowania takiego produktu – zdradza gospodyni.

      Krem z pieczonych pieczarek

      To danie Ewa Wachowicz podaje z grzankami, które zapieka z pesto i mozzarellą. Żeby grzyby ładnie się upiekły, a nie wysuszyły, powinny być lekko natłuszczone. – Można skropić je olejem lub oliwą, ale jeszcze lepiej jest posmarować pieczarki roztopionym klarowanym masłem. Spróbujcie! Mają naprawdę niesamowity smak – podpowiada.

      Filet indyczy z piekarnika

      Na drugie danie pierś z indyka w rumianym sosie śliwkowym. A do tego zielone purée ziemniaczane oraz sałatka – a jakże – z kapusty.

      Placek tarty z orzechami i kakao

      Na deser Ewa Wachowicz proponuje placek tarty z orzechami i kakao wedle sprawdzonego przepisu sprzed lat.

      „Ewa gotuje” w sobotę o godz. 10:10 w Polsacie

      Dodaj komentarz

      Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *