DVB-TMediaPolsatZapowiedzi TV

„Ewa gotuje” z zimowych zapasów. Zero waste w kuchni

Gospodyni programu pokazuje, w jaki sposób przyrządzać dania bez marnowania jedzenia. Z ostatnich, zimowych zapasów można na przykład przygotować zaskakującą w smaku zupę na kiszonych pomidorach. Do tego instrukcja, jak wykorzystać ziemniaki „z wczoraj” – zapiekając je z drobiowymi klopsami. A na deser ciasto z mrożonymi borówkami.

 

Latem pomidory są najsmaczniejsze i właśnie wtedy Ewa Wachowicz robi z nich różne przetwory. Teraz gospodyni szykuje pyszną zupę-krem z kiszonych pomidorów! Do pomysłowej pomidorowej są również potrzebne: marchewka, pietruszka, por, ziele angielskie, liście laurowe świeży imbir, majeranek, słodka papryka, sól i pieprz. A do podania: ryż, śmietana i natka pietruszki.

Danie główne jest szybkie w przygotowaniu i jednogarnkowe! To indycze klopsy zapiekane z ziemniakami. W dodatku jest to danie zero waste, bo trafiają do niego ziemniaki, które zostały w poprzedniego obiadu. Do przygotowania zapiekanki trzeba przygotować: mięso mielone z indyka, cebulę, czosnek, żółtko jajka, świeże liście kolendry, sól, pieprz, ugotowane ziemniaki, olej, pomidory krojone z puszki, suszoną bazylię i oregano, ser mozzarella oraz pędy groszku do dekoracji.

Po obiedzie Ewa Wachowicz zaprasza na coś słodkiego: ciasto na oleju rzepakowym z mrożonymi borówkami. Pozostałe składniki wypieku to: jajka, cukier, cukier waniliowy, skórka otarta i sok z cytryny, mąka, proszek do pieczenia i cukier puder do dekoracji oraz mleko do podania.

Jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów w 418. odcinku programu „Ewa gotuje”.

418. odcinek programu „Ewa gotuje” w sobotę 17 kwietnia o godz. 10:10

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *